Tvillingar och Starar

Under helgen har jag varit på ullkurs och spunnit på både slända och spinnrock. 🙂 Jättekul och jag ska skriva ett längre inlägg om det senare.

Medan jag var borta så kalvade Paulina och det blev tvillingkalvar. Det har aldrig hänt förut här på gården. Det blev en av varje och de var stora och fina! Hon skötte kalvningen själv utan problem. Igår kalvade också Ellen. Så nu har vi sex kalvar att hålla reda på. Det är tre kor kvar som ska kalva, men det ser inte ut som om det är dags än på länga, så i morgon ska släppa ut kalvarna och bygga om lite så att de får tillgång till kalvningsboxen också.

En av fjolårstackorna hade ont i ett ben igår, vi skiljde av henne och får se om det bara var en stukning som rätar till sig eller om det var något allvarligare.

Det blir en utearbetsdag idag, vi ska göra det sista ”finliret” på rovdjursstaketet, det kommer någon ut och inspekterar det under veckan. Sedan får vi våra bidragspengar (om staketet håller måttet då vill säga) och då KANSKE det finns utrymme för en spinnrock i budgeten…. Weeeho!!!

I går när jag kom hem och klev ur bilen möttes jag av ett nästan öronbedövande kvitter. Stararna hade börjat flytta hit. Det såg ut som en jordfräs gått igenom de årsgamla koblajjorna…. Sedan vi började beta här hemma så har stararna samlats här i flera hundratal om kvällarna. Det är tur att de har rätt trevligt kvitter! 🙂

Det är väldigt intressant hur floran och faunan har förändrats sedan vi skaffade betande djur! Vissa arter har helt eller delvis försvunnit och andra har flyttat in. Eftersom vi inte längre har orörda åkrar med högt gräs så har huggormen, fästingarna och sorken nästan försvunnit. Men eftersom vi inte längre har så mycket sork så har vi inte heller ormvråk, uggla och räv i samma utsträckning. Vassen blir betad och det har gjort att fiskgjusen har hittat tillbaka efter att ha varit osynlig några år. I floran har det nog hänt ännu mer men det är ju inte lika påtagligt, då behöver man titta lite närmare. Det som är mest tydligt är att vi inte längre har så mycket skräppa och tistel.

Nu är det dags att sätta fart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s