Gräsänka på farmen

Ja här har det har varit händelserika dagar, Martin åket till Stockholm på kurs på måndag efter lunch och kom hem igår kväll så jag har råddat skutan själv här hemma.

Det var inte så lite nervöst eftersom två av våra kor skulle kalva, och troligen under den tiden som han var borta.

Jag har kollat till korna MASSOR med gånger varje dygn.

Det är nämligen så att förra året var det en ko som kalvade och fick framfall. Dvs hela livmodern vränger sig och hänger utanför. Detta kan hända när kon får kämpa hårt och länge för att krysta ut kalven. Det var jag som tittade till henne på kvällen, men tittade väl inte tillräckligt noga. Tanken att jag kunde ha förhindrat det genom att gå ut en extra gång  på natten har förföljt mig och jag har lovat mig själv att det aldrig ska ske igen, så därför är jag inte så lite nojjig….

Maja kalvade i går eftermiddag, ung en timme innan Martin kom hem. Det blev en stilig och välskapt tjurkalv och Maja skötte allt själv. Jag såg att hon gick fram och tillbaka och att en del av fostersäcken hängde ut, gick ut igen efter en halvtimme och då var allt klart. Beauty har inte kalvat än men kommer under de närmaste dagarna.

I går morse när jag kom upp så skulle en tacka lamma. Jag hjälpte till lite med att få fram benen , det är ofta lite trångt att komma förbi ”armbågarna” och det kan ibland fastna där. Om man försiktigt lirkar fram ett ben i taget så går resten utan problem. Lammet var fint och välskapt och väldigt livskraftigt. Tyvärr råkade det ut för en olycka senare på dagen och kunde efter det inte resa sig så på kvällen fick vi ta bort det. Riktigt tråkigt och ledsamt!

Det är verkligen härligt med kroppsarbete. Jag känner redan nu att jag har blivit starkare i rygg och bål. Jag blir inte lika snabbt trött och har inte alls lika ont i min höft som jag haft. Har faktiskt gått ner 4 kg sedan jag blev bonde på heltid. -Tummen upp för det!

Det är fantastiskt att ha ett jobb där man får naturliga micropauser, när jag fyller på vattnet hos djuren så måste jag stå kvar och titta på det, för det är precis som med kaffet eller mjölken på spisen, så fort man vänder ryggen till så kokar det över, och man vill ju inte ha en massa vatten i ströbädden!

På dessa 4-5 veckorna så har jag ju fått mycket bättre kontakt med djuren och Martin bättre kontakt med barnen. Härligt!

Och det som jag upplever som allra bäst är att jag inte alls är lika ljudkänslig! Jag orkar med mina barn mycket bättre! Och jag orkar lyssna på radion ibland, det har jag inte orkat med på länge.  -Ljudet verkar vara det som stressat mig allra mest.

Nä nu är det dags att sätta fart med ladugårdssysslorna.

Återkommer senare med bilder av kalven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s