Den fria leken…

Idag satt jag tre timmar i lekrummet och deltog i mina barns lek lite på avstånd. Det som utspelade sig där fick mig att förundras! Denna tre timmar långa lek innehöll så många olika utvecklande moment och jag är så tacksam att jag fick uppleva det!

Jag satt i Max säng och handarbetade. Maja satt vid bordet och lekte med Barbie och Max försöke så gott han kunde skruva ihop BRIOmekano. Så bestämde sig Max för att han skulle handla. Maja hakade på den leken och jag blev då gamla mormor som fick hjälp att handla. Jag bodde i en lägenhet och Max och Maja i läggenheten brevid.

De handlade en Haj och började att tillreda den. Maja la upp den på ett plastlock och stoppade in den i ”ugnen”. Dvs på ett hyllplan i hyllan.

Sedan satt hon djupt koncentrerad i ung 25 minuter och skrev en meny med sex rätter. Pizza med ananas och avocadosallad, ugnsstekt haj, ugnstekt lamm, pannkaka, fläskpannkaka och ugnsstekta korvar och köttbullar. Till efterrätt kunde man få tårta med bullar och TantMalins marzipandiamanter. När hon satt där så han jag tänka att det var dumt att jag gjort mig av med all lekmat och burit ut allt porslin i lekstugan. Satt och funderade på om jag skulle virka ihop lite lekmat… och byggde ihop en hela affär i min fantasi.

image

När Maja var färdig med menyn började hon utifrån den bygga mat. Hon gick hela tiden tillbaka till den och kollade så att hon fått med allt. Hon kom ihåg att det var sex rätter och hon läste igenom det hon skrivit flera gånger

image 

image

Pizzan byggde hon av BRIOmekano, Hajsteken fanns ju redan, Pannkakan gjorde hon av Jovo, lika så lammsteken med ”svartsås”, bullen och diamantchokladen. Fläskpannkanan byggde hon med smålego på en platta av Duplo. Hon började att täcka ytan med ett mönster, gjode en fin ram och skulle även täcka innanför (tesselering) men orkade inte riktigt genomföra det utan pannkakan blev färdig ändå. Tillslut hade hon de ugnsstekta köttbullarna och korvarna kvar… Hon byggde en skål av Jovo och lade i muttrar i två olika färger från BRIOmekanot.

Hon hade alltså en plan som hon skrivit ner, som hon strikt genomförde och det innebar en herrans massa problemlösande, skapande och blandande av olika material. Detta byggandet av maten tog nog ung en timme.

Så var det dukning och det blev Duploplattor som tallrikar. Så fick vi alla tre slå oss ner och beställa från Menyn och mumsa i oss…
image

image

Jag kan leta upp MASSOR med mål i läroplanen för förskolan och även grundskolan i alla tänkbara ämnen, matematik, svenska, teknik, NO, SO, idrott… you name it! -som hon helt på egen hand med sin egna inneboende drivkraft uppnått idag i sin fria lek. Om jag som lärare hade lyckat planera en dag som blev som denna hade jag varit mäkta stolt! Men det är det som är grejen… det hade jag aldig klarat! För detta lärotillfälle kom spontant innifrån Maja där hon tränade på det hon behövde, precis så länge och i den utsträckningen som var rätt för henne. Max gick smidigt in och ur leken som det passade honom. Ena stunden stod han vid mig och körde bilar i diket, andra stunden var han Majas assistent på restaurangen.

När vi ”ätit färdigt” drog hon på sig ytterkläderna och gick ut och ”rustade av sig”. Tror katten det efter den djupa koncentrationen!

Något som slog mig oerhört tydligt var att vi tillrättalägger barns lekmiljö i väldigt hög utsträckning. Mina storslagna drömmar om den affär jag ville skapa i lekrummet…

Det är verkligen inte fel att leka med kottar och pinnar! För en pinne kan var vad som helst! En orm, en korv, ett grävredskap, en stjälk, ett hopphinder till hästen, ett dinosaurieben… ja eller bara en pinne. En Littlest Petshopkanin är en Littlest Petshopkanin… Den kan på sin höjd vara glad eller ledsen eller arg eller tillockmed död… Men inte en korv, eller ett dinosaurieben. Barns lekrum utrustas med allehanda saker som bara kan vara det det är. Det ser läckert ut och inbjuder till lek men vilken sorts lek?

Om jag inte suttit med i lekrummet och förstått vad viktig lek hon höll på med, hade jag säkert helt sonika klampat upp och kommenderat till mellanmål eller att vi skulle gå ut eller så hade lillebror förstört leken genom att ”ta hennes saker”. Nu kunde jag hela tiden dirrigera om lillebror och när Maja skrivit menyn så långt hon orkade tog jag över och slutförde den enligt hennes önskemål, så hon kunde övergå till nästa steg i leken.

Ja jag skulle kunna skriva om detta i evigheter känns det som…

Tänk vad många kompetenta ungar det finns där ute, bara vi ger dem rätt förutsättningar och möjligheter! 🙂

Fexibilitet, Problemlösningsförmåga, Entreprenörsanda är alla storslagna egenskaper som jag tycker att båda mina barn visat prov på idag!

2 tankar om “Den fria leken…

 1. Vilket fantstiskt dagboksinlägg och så jag håller med dig. Den fria leken med kottar och pinnar är verkligen inte att förakta.

  Du har barn att vara stolt över och du är en fantastisk mamma som låter dem växa upp i den tillvaron. Jag blir avundsjuk på mina egna barns vägnar – att jag inte hade varken förutsättnignar eller förmågan att se det på ditt sätt – även om mina barn aldrig haft mångder av leksaker utan snarare kottar, pinnar, stenar och en skog att springa i. Men de had eju heller inte en mamma som såg det sås som du gör – jag städade nog ihjäl hela deras barndom… Lätt att vara efterklok – på vilket sätt det nu än vara månde eller varför man är det…

  Älskar dig syster yster – vilken tur att dina barn har valt den mamma de har! 🙂

 2. Tack!
  Pedagogiskt skadad vet du! 😉 Är ju både barnskötare och lärare….
  Vet ju inte om jag är så fantastisk, jag gör ”fel” hela tiden! Vi gör alla så gott vi kan utifrån den situation vi är i!
  Någon vis ”förståsigpåare” sa en gång : Om man orkar vara en bra mamma 75% av tiden är man en JÄKLIGT bra mamma!
  Jag tycker också att det är tur att mina barn har valt mig som mamma! Annars hade jag varit olycklig! 😉
  Älskar dig med vet du!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s