Lite om julen.

Jag tänkte skriva lite om julen som varit…

Första året med helt egen skinka och allt! -Inte den mest lyckade skinka jag ätit men definitivt den lyckligaste grisen! 😉

När vi styckade grisarna så upptäckte vi att det var väldigt dåligt med fett på de båda. Riktigt magra! Inte undernärda, men magra. Nästa år ska de få en mycket mindre plät att röra sig på sista månden och så ska de få mycket spannmål då. Denna i princip fettfria skinka lade vi i saltlake 800g  jodfritt salt till ca 5 l vatten (ung 16 %) i början av december. Den togs upp igen och vattnades ur i drygt ett dygn. På eftermiddagen dan före dopparedan kokade vi den. När den kommit upp i 72 grader drog v i kastrullen åt sidan och glömde bort den. Den blev inlagd i kylen sent på kvällen och lagomt till frukosten på Julafton griljerades den. Resultatet blev en rätt tråkig grå, torr lite trådig slinka utan vit fettrand under griljeringen. Det lilla fettet som fanns följde i princip med svålen…. Grå blev den för att vi inte hade nitrit i saltet, torr blev den väl för att det fanns så lite fett på den i från början och för att den blev bortglömd och kom upp i för hög temperatur.  I början av skinkan både såg och smakade den mer ut som skinkstek eller kokkött av något slag. När vi nu karvat oss in en bit så smakar den i allafall julskinka. Japp! Sånt var det! Detta får vi lära oss av och göra om och göra rätt! 😉

Något annat som inte blev helt lyckat var de tjocka revbenen. Jag har inte hittat något riktigt bra recept på sådana. Vi marinerade våra i honung, kallpressad rapsolja och ljus soya. Vi körde dem i en stekgryta tillsammans med lite vatten och några isbitar av vår hemlagade köttglace på vilt. Soyan smakade liksom lite brännt och honungen tog överhand. Men de blev rätt möra. Jansonsen och köttbullarna blev gudomligt goda och på det hela taget blev det ett lyckat julbord.

Återkommer senare med lite mer om julen!

En tanke på “Lite om julen.

 1. I wasn’t too happy with our ham this year either, too little salt it seemed like and dry even though I stopped at 68° which is what mom said was enough.
  Still have a piece left that I’m gnawing on.

  I think I also overdid the mixing of the meatballs ground since they got pretty dense.

  Maybe I should have Margaret send you the receipe for her slow cooked baby back ribs she makes in the oven. Those are the best I ever had. I don’t even want to order any at restuarants anymore, like Lucille’s or Outback, since I get disappointed most of the times.

  Dad was extremely disappointed one year with our pigs (opposite problem) since that year it had been an abundance of apples so he cooked and fed them to the pigs and they got fatter than any other year. It was layers and layers of fat and hardly no meat on the bacon.
  So be careful what you wish for.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s