Spännande tider. Glada tider. Väntans tider.

Ja ha… det blev som så att vi tog ett mindre lån för att köpa får och för att bygga färdigt ladugården under sommaren. I morse skrev vi under papperna och på lördag åker Martin iväg för att hämta våra fem dräktiga tackor av rasen Gotlandsfår, som tidigare kallades pälsfår. Så spännande!!!!

Jag har köpt två fällar (alltså klippt ull från två får) med brun ryaull. Den ska sorteras, tvättas och sedan kardas. Så får vi se om den blir tovad eller kanske spunnen? -Eller kanske lite av varje?

Gotlandsfårsullen är grå och har jämn färg över hela djuret. På skinnseminariet på Stenenbyskolan som jag var på för ett tag sedan så fick vi en genomgång på hur just Gotlandsfåren avlats under de senaste 20 åren för att få så hög kvallité på ullen som möjligt. Intressant!

Jag håller på att försöka sätta mig in i detta med fårskötsel nu. Läser till att börja med ”Fårboken” av Anders Jansson och Nina Östman.  Har varit på två temadagar en om ull och en om skinn, Martin har varit iväg på en styckningskväll och jag har anmält mig till en studieresa för att titta på skinnberedning m.m. Så kul att lära sig nytt!

MaddeMade har tänkt investera i två nya skrivare. En färglaser, med plan pappersbana så att det går att skriva på tjockt papper och en liten sublimeringsskrivare. Så ska jag göra kort utan att behöva kontakta tryckerier och bli missnöjd med resultaten! Känns helt rätt!

Under helgen som kommer är det HÖG tid att få ner fröna i jorden -de som ska förkultiveras alltså. Vi har röjt och gjort jättefint i garaget för att vi ska kunna stå där och plantera, tyvärr har vi inte hunnit plantera under veckan som vi tänkt oss. Jag har varit så fruktansvärt trött när  jag kommit hem och Martin har haft  flera kvällsaktiviteter.

Paulina verkar vara nästa kviga som ska kalva. Juvret har börjat fyllas med mjölk. Vi får se vilken dag det blir. -Hoppas inte på lördag, då Martin ska vara borta hela dagen!

I hönshuset produceras det för fullt. Tio ägg bara igår! -Härligt!!! Till helgen ska vi öppna till hönsgården så att de kan gå runt fritt i trädgården.

Det känns lite som om våren kom av sig idag. Det snöar lite och är kallt ute! Men enligt yr.no så ska värmen var på väg!

Så här hemma är det spännande tider. Glada tider. Väntans tider. -Tyvärr långt ifrån läget i världen i stort.

Jag tycker att det är så hemskt med Tsunamin i Japan och kärnkraftskatastrofen. Jag måste kämpa med näbbar och klor för att inte jaga upp mig när jag läser och hör om det. När jag var i 8-9 års åldern var kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl och under många månader hade jag en så stark ångest att jag knappt kunde somna. Jag var så rädd och det var så många nya ord och så spännt läge. Detta sitter som ett fysiskt minne i kroppen och jag får lätt samma fysiska respons som då när jag var liten  fast än jag förstår mer nu och det är längre bort. Tycker så otroligt synd om alla dessa människor och om djur och hav och funderar på vad mänskligheten håller på med igentligen!

Och så är det Libyen och Elfenbenskusten…

Uuuu, man kan lätt gräva ner sig i dystra tankar om mänskligheten och framtiden!

MEN, sådana tankar blir ju inte värden bättre av, eller hur?

Avslutar med Dalai Lamas inlägg på Facebook idag:

As human beings we possess determination and intelligence, the combination of which offers many opportunities. It is important to direct our intelligence with good intentions. Without intelligence, we cannot accomplish very much. Without good intentions, the way we exercise of our intelligence may have destructive results.

Använder du din intelligens med goda intentioner?

Kram Madde

8 tankar om “Spännande tider. Glada tider. Väntans tider.

 1. Full rulle på Udden låter det som, här har det vari full VAB hela veckan, hoppas ni har det gott, skall försöka ta oss till Udden ngn dag, ska bara passa in i livet ngnstans me;)

  • Helene jag är helt säker på att dina fina tjejer får en jättebra uppväx, men på ett annat sätt än mina barn! Du om någon är väl en engagerad mamma och medmänniska! Ni är alltid välkomna att komma och titta på djuren om ni har lust! -Ha det gott!

 2. Jag mådde väldigt dåligt när tsunamin i Thailand var. Jag jobbade på Deprotect och dagen efter var det en stor bild på en svensk flicka som var i samma ålder som Johanna var i då, Under bilden stod det med stora bokstäver:
  SAKNAD Just den bilden fick mig att bryta ihop där på jobbet, Jag grinade så jag skakade!

  *kramar om dig och skickar massa måbra känsla* ❤

 3. pälsfår is what we had together with another type that I can’t remember the name of now, The others were bigger, chunkier and white colored.

  One of our first ones that became ”my own pet” was my best friend for years and years since his skin warmed my behind on the moped seat long after he was gone. I actually used it first as a comforter in my bed for some years. Great guy. That’s life on the country side. Nothing for bleeding heart liberals.

  Now though, I have turned into that myself and would not put myself in a situation where I would have to deal with slaughter or heavy meat processing. Can’t even cook liver for myself even though I really like it when it is prepared.

  Japan and nuclear power aint bad, it makes our house glow nicely in the dark and saves on the light bulbs.

  Jokes aside, lots of uncertainty though and you know you can’t believe squat what the higher up people say that the levels are way below anything.

  Tage Danielsson’s monolog is just as accurate as always. I was very happy to see that someone had put subtitles to a YouTube clip so I could show it to Margaret. The translation seemed very well made even though it is some Swedish sarcasm and tongue twister.

  Hope the kids can break the cold/cough spell. We should export/import some NyQuil. That would make them sleep like babies.
  Have they started to carry anything like that yet in Sweden? It’s amazing how well it works to get you through both the night and then the DayQuil for the day.

  Take care

  • Pälsfår är bra att korsa med en vit köttras som heter Leicester så tanken är att baggen blir av den rasen. Pälsen får bättre kvallité och djuren blir lugnare eftersom de blir tyngre och man får mer köt. Win-win-situation…

   Ja vi får se vad det slutar med denna kärnkraftskatastrof. Vi har bara 6 mil till närmsta kärnkrafftverk -i Norge.

   I sverige är man ju väldigt restrektiv mot alla läkemedel som ”maskerar” symptom. Men den hostmedicinen som Maja har på recept är faktiskt rätt lik NyQuill. Hon somnar i en ställning och vaknar 8 timmar senare i samma ställning i en pöl av dreggel. ;o)
   För Maxen blev det ju bricanyl och cortison, och de befarade att det var lunginflamation men det var det inte som tur var. :o)
   Hälsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s